Met trots presenteren wij de honing van onze bijen in Santpoort Noord. Als vereniging beheren we 5 volken die we gebruiken voor onze basis cursus bijenhouden. Een belangrijk onderdeel van deze cursus is ook de honing oogst. Dit doen wij op een ambachtelijke manier met zorg voor de bijen.
In 1 eetlepel (20 gram) honing zit:
64 kcal energie
0 gram vet
0 gram verzadigd vet
16 gram koolhydraten
16 gram suikers
0 gram vezels
0,1 gram eiwit
0 gram zout
Honing kan in zeldzame gevallen de bacterie clostridium botulinum bevatten. Deze bacterie kan bij kinderen jonger dan 1 jaar zuigelingenbotulisme veroorzaken. Dit komt bijna nooit voor, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.
Kinderen ouder dan 1 jaar en volwassenen hebben een volledig ontwikkelde darmflora. De kans dat sporen van de botulisme bacterie overleven is daardoor zeer klein. Vanaf 1 jaar kan iedereen daarom zonder problemen honing eten. Dat geldt ook voor zwangeren en als je borstvoeding geeft.
Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx
Als imkers willen we natuurlijk graag wijzen op de gezonde mineralen en enzymen die aanwezig zijn in honing. Maar realistisch gezien moeten we toegeven dat je ongeveer een heel potje honing moet opeten voordat je van die gezonde stoffen baat zult hebben. Wel is het zo dat in dezelfde hoeveelheid honing iets minder suiker zit. Is het daarmee gezonder dan gewone suikers? Dat ligt helemaal aan wat je er mee doet. Gebruik je net zoveel honing als suiker, dan is het vergelijkbaar. Gebruik je minder honing, omdat het ook een speciale smaak meebrengt, dan is dat natuurlijk beter.
Honing die kristalliseerd is een goed teken. Is een honing aangelengd met suikers dan zal deze namelijk niet of minder snel kristalliseren. Een potje echt honing zal na verloop van tijd kristalliseren. Wanneer dat gebeurd is sterk afhankelijk van de honing, maar het zal meestal tussen 1 en 2 jaar liggen. Het kristalliseren heeft verder geen gevolgen voor de houdbaarheid. Wil je de honing weer mooi vloeibaar krijgen dan kan dat door deze lichtjes te verwarmen. Daarbij moet je opletten dat de temperatuur niet boven de 40 graden komt. Een goeie methode is om het potje in een bak warm water te zetten. Het heeft wel wat tijd nodig, dus je zult het water als het afgekoeld is moeten vervangen.
Je kunt het potje ook in de oven zetten op 35 graden, of in de auto. Let er dan wel op dat je dit niet op een hele hete dag moet doen want dan kan de temperatuur makkelijk tegen de 50 graden oplopen in de auto.
Wanneer de honing te heet wordt gemaakt zullen de gezonde enzymen die erin zitten stuk gaan, wat natuurlijk zonde is. Dit gebeurd ook als je de honing opwarmt in de magnetron, dat is dus ten alle tijden af te raden.
Wil je graag meer leren over honing en het ambacht van bijenhouden, meld je dan aan voor onze basis cursus bijenhouden: